Even Wachten ...

Wat doe jij na je sollicitatiegesprek?

Even wachten…

Voor een sollicitatiegesprek zal jij je maximaal voorbereiden, maar wat doe je als het sollicitatiegesprek achter de rug is, ga je wachten of onderneem je actie?

Ik ken bedrijven die zonder dat ze dat aangeven aan jou het initiatief overlaten na een sollicitatiegesprek. Dit zegt iets over jouw gedrag en dat zal je waarschijnlijk dan ook vertonen als je voor deze werkgever aan het werk gaat. Ik ‘hoor’ jullie denken, dat zal vast bij een commerciële functie zo zijn, maar ik verzeker je, ook als het om een technische functie gaat, gaat deze regel op. Als je initiatief neemt dan is dat bijna altijd in jouw voordeel. Niet afwachten maar zorg dat je in controle blijft over de situatie. En het lastige hierbij is dat je niet over de top moet gaan.

Een ander aspect is dat bedrijven vaak wel doorgaan met de procedure en jij op korte termijn uitsluitsel wilt hebben om verdere of andere acties te ondernemen. Sommige bedrijven kunnen ook ronduit laks zijn in het doorpakken na een sollicitatiegesprek. Dus in alle gevallen zal het lonen om na een sollicitatiegesprek actie te ondernemen. Alleen hoe (vaak) en wanneer neem je dan het initiatief na een sollicitatie?

Hoe en wanneer kun je enigszins veiligstellen door dit onderwerp te bespreken tijdens het sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb nog een vraag over het vervolg van dit gesprek. Hoe verloopt de procedure vanaf hier? Wanneer kan ik nog even contact op nemen over jullie bevindingen?’ Mocht je de ‘wanneer’ vraag zelf in moeten vullen dan is vrijdagmiddag een slecht moment. Dinsdag past dan wat beter. Dan is de hectiek van de eerste dag van de week voorbij en is er meer ruimte voor onderwerpen als deze.

Hoe vaak is een stuk lastiger te beantwoorden. Vraag bij elk contact wat je hebt zonder bevredigend antwoord, wanneer het een goed moment is om wederom contact te ondernemen. Twee keer per week is echt het maximale. Geef een Recruiter of een HR Manager ook even de tijd voor dat je contact gaat opnemen.

En hou de gesprekken die je hebt luchtig en ontspannen. Niet informeel, maar geef je contactpersoon ruimte. Het solliciteren houdt niet op na je sollicitatiegesprek. Houd het initiatief, dit kan nooit in je nadeel uitgelegd worden.